Muse

Muse 2017-03-18T15:35:50+00:00

Project Description

Theatervoorstelling in 5 akten over de muzen van vijf kunstenaars, te spelen in Brabantse musea.

In de Griekse mythologie waren de muzen de godinnen van kunst en wetenschap en stelden ze de inspiratie voor. Sommige kunstenaars riepen de muzen aan in hun werk om inspiratie af te dwingen. Tegenwoordig wordt het begrip muze voornamelijk gebruikt in de betekenis van “menselijke inspiratiebron”: een persoon die de scheppingsdrang van de kunstenaar aanwakkert.

Vijf beroemde kunstenaarskoppels en hun muzen worden geportretteerd in vijf éénakters van vijftien minuten. De akten worden geschreven door vijf schrijvers. De éénakters vormen samen een voorstelling. In de laatste éénakter sterft de kunstenaar.

In deze voorstelling wordt nu eens niet de kunstenaar en het haar werk geportretteerd maar wordt de (bron van de) inspiratie van de kunstenaar centraal gesteld. De kunstenaars komen uit verschillende kunstdisciplines. Zowel man als vrouw kunnen de kunstenaar of de muze zijn.

Het publiek krijgt vijf keer in vijftien minuten inzicht in het leven van de kunstenaar en zijn haar muze. Na iedere acte verlaat het publiek de ruimte om deze opnieuw te betreden. De acteurs transformeren en bespelen iedere keer een ander deel van het atelier. Het is niet de bedoeling dat de acteurs aan typecasting doen maar de intentie van de koppels overbrengen op het publiek.

Project Details

Categories:

Tags: